Dieta biurowaZOBACZ FILM Z ZAJĘĆ AQUA AEROBIC / AQUA FITNESS Rytm pracy organizmu reguluje zegar biologiczny, który czasami zdarza nam się oszukać. Poranna krzątanina, filiżanka kawy, małe "co nieco" i wybiegamy z domu. Następny posiłek, nie zawsze zdrowy, jemy w pośpiechu i o różnych porach w zależności od chwili czasu w pracy. Czasami w natłoku zajęć albo nic nie jemy albo sięgamy po batoniki i inne przekąski. Takie zachowanie łatwo prowadzi do błędów żywieniowych rozregulowujących funkcje ośrodka głodu i sytości w naszym mózgu. A efektem jest niepohamowany apetyt, zaburzenia trawienia, i w konsekwencji odkładanie się tkanki tłuszczowej. Największym błędem wielu osób jest naprzemienne głodzenie się i podjadanie. Warto przeorganizować swój dzień i zadbać o siebie. Zajmie to kilka chwil, a rezultaty będą odczuwalne. Śniadanie to podstawa jadłospisu, bez niego nie powinniśmy wychodzić z domu. Posiłek ten daje energię na kilka godzin intensywnej pracy i stanowi źródło siły dla całego organizmu, a przede wszystkim pracy mózgu. Osoby systematycznie spożywające śniadanie nie są senne, łatwo koncentrują się, a energia dostarczona organizmowi w czasie śniadania nie wpływa na zwiększenie wagi. Dla dobrego samopoczucia ważny jest właściwy wybór produktów, z których przyrządzamy śniadanie np. kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, wymaga długiego trawienia, więc nie będziemy odczuwali ssania w żołądku przynajmniej przez 2 godziny. Z kolei zjedzenie rano owsianki gwarantuje brak uczucia głodu przynajmniej przez 3 godziny – powiedziała dr n. med. Magdalena Białkowska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia. W pracy powinniśmy mieć odpowiednie przekąski np. surowe warzywa (marchewkę, seler naciowy, cykorię, brokuły), owoce lub jogurt. Zawsze pod ręką powinna być woda, najlepiej niegazowana. Nauka zdrowych nawyków żywieniowych zajmuje trochę czasu i cierpliwości, ale przynosi efekty, mamy więcej energii, witalności i rzadziej chorujemy. Nawet, kiedy jesteśmy zaabsorbowani pracą, należy znaleźć choćby 20 minut na ciepły posiłek. Możemy go przygotować sami dnia poprzedniego, bądź zjeść posiłek w stołówce, czy restauracji. Wybierać należy to, co zdrowe. Posiłek dobrze zacząć od szklanki wody i zupy warzywnej na bulionie. Na drugie danie lekko strawne chude mięso lub ryba oraz warzywa. Unikać należy potraw smażonych i sosów. Po powrocie do domu nasze codzienne menu należy zakończyć lekkostrawną kolacją. Trzeba pamiętać, że im bardziej urozmaicone posiłki, tym więcej składników odżywczych dostarczamy organizmowi. Spożywanie o stałych porach odpowiednio skomponowanych posiłków pozwala na regulowanie pracy ośrodka głodu i sytości, znikają napady łakomstwa i nie zdobywamy zbędnych kilogramów. Ważne jest spożywanie 3 dobrze zbilansowanych posiłków i 2 przekąsek. Dzięki temu, że regularnie dostarczamy organizmowi odpowiednich ilości pożywienia, przez cały czas odczuwamy sytość. Nic bardziej nie zniechęca do diety, jak ciągłe uczucie głodu. A spożywanie tych samych ilości pożywienia, ale o zwiększonej częstotliwości pomaga schudnąć, jak również lepiej przyswoić składniki odżywcze zawarte posiłkach. Nie dopuszcza się wtedy do niepohamowanego apetytu i jesteśmy w stanie kontrolować to, co zjadamy. Oto przykładowy dzienny jadłospis sprzyjający nietyciu w pracy: I Śniadanie Kanapka winogronowo-serowa Kromka pełnoziarnistego pieczywa, 2 łyżki twarogu, 1 łyżka miodu, 1 mała kiść winogron. Na kromce rozprowadzić wymieszany miód z twarożkiem. Winogrona przekroić na pół i położyć na kanapce. II śniadanie Pomarańcza z jogurtem bez cukru Obiad Spaghetti z sosem Bolognese 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 cukinia, 1 papryka, 4 pomidory, 2 łyżki śmietany jogurtowej, 2 filiżanki ugotowanego spaghetti, bazylia, oregano, sól, pieprz, 1 łyżka parmezanu. Warzywa pokroić w kostkę i poddusić z dodatkiem 3 łyżek wody, dodać śmietanę i przyprawy. Całość oprószyć bazylią i parmezanem. Podwieczorek Naleśnik z powidłami śliwkowymi posypany płatkami migdałowymi Kolacja Sałatka z kawałkami tuńczyka 10 dag tuńczyka w sosie własnym, oliwa z oliwek, ľ pora, papryka czerwona, 2 łyżki kukurydzy z puszki, 2 łyżki zielonego groszku, sól Sos: 3 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżeczki jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Kawałki tuńczyka dodać do pokrojonych warzyw. Sok z cytryny, musztardę i jogurt, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę i warzywa włożyć do salaterki. Polać sosem i wymieszać. Zalecane jest wypicie ok. 2 litrów płynów m.in. wody mineralnej, herbat owocowych, soków niskosłodzonych.
KLIKNIJ TU ABY SIĘ ZAPISAĆ NA AQUA AEROBIC/AQUA FITNESS ...-> |
|